Blog

Jakie warzywa jadać zimą?

Warzywa zimą występują w bardzo ograniczonej ilości, jak i różnorodności. Przez cały rok półki sklepowe uginają się od warzyw różnego rodzaju. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie z nich mają takie same właściwości zimą, jak i latem. Zobaczcie zatem, jak wygląda zdrowe odżywianie zimą, aby poprawić swoją odporność i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin.

Zima to szczególny czas w roku, w którym warto zwrócić uwagę na odpowiednią dietę. W tym czasie powinno się zadbać o odporność swojego organizmu nie tylko poprzez zażywanie suplementów diety, ale również jadając świeże warzywa. Zimą natomiast dostęp do tego typu produktów jest ograniczony, w większości zatem możemy się spotkać z mrożonkami. Powinniśmy wybierać jednak sezonowe, zimowe warzywa i owoce, aby unikać tych importowanych i wychładzających organizm.

Zdrowe odżywianie zimą

Zdrowa dieta na zimę powinna obfitować w sezonowe warzywa oraz owoce. Warzywa zimą to takie, które nie są importowane oraz nie są hodowane w nienaturalnych warunkach, z udziałem szkodliwych dla nas środków. Przykładowo, pomidory i ogórki zimą są możliwe do zakupu, ale ich smak znacznie odbiega od tego, z którym spotykamy się w okresie letnim.

Zdrowe warzywa zimą:

  • Korzeniowe – buraki, marchew, czarna rzepa, korzeń pietruszki i selera
  • Cebulowe – czosnek, cebula, por
  • Strączkowe – fasola, groch, ciecierzyca
  • Kapustne – kapusta biała i czerwone, brukselka

Świeże warzywa zimą – cebula

Cebula nie tylko zalicza się do świeżych warzyw zimowych, ale również zdecydowanie poprawia smak i aromat potraw, do których zostanie dodana. Dana zimowe z dodatkiem cebuli sprawiają również, że z łatwością uda nam się przepędzić przeziębienie.

  • Wzmacnia odporność naszego organizmu
  • Zwalcza objawy grypy i przeziębienia, takie jak ból gardła i kaszel
  • Bogata w witaminy A, B i C
  • Posiada minerały: magnez, żelazo, cynk, fosfor i inne

Warzywa zimą – czosnek

Czosnek w głównej mierze nazywa się naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój bakterii oraz podnosi odporność naszego organizmu. To zimowe warzywo najlepiej jadać regularnie, aby odpowiednio zapobiec grypie. Gdy jednak choroba dopada, warto sięgać po czosnek, ponieważ doskonale radzi sobie z pierwszymi objawami grypy czy przeziębienia. Czosnek dodatkowo świetnie wpływa na układ trawienny, obniża również ciśnienie tętnicze, jak i wskazuje działanie antynowotworowe.

Czerwone buraki jako podstawa zdrowego odżywiania zimą

Buraki to kolejne warzywa sezonowe, które powinny być ze smakiem spożywane w okresie zimowym.

  • Zawierają odpowiednią dawkę witaminy C, kwasy foliowego oraz silnych utleniaczy
  • Wzmacniają układ krwionośny, jak i zapobiegają anemii, pomagając przy tym unormować poziom cholesterolu oraz odpowiednio regulować ciśnienie krwi
  • Wzmacniają odporność organizmu oraz chronią przed chorobami wirusowymi

Po buraki jako bardzo pożyteczne warzywo zimą warto sięgać po przebytym okresie kaszlu, ponieważ mają odpowiednie działanie wyksztuśne.

Najzdrowsze warzywa zimą – marchewka

Marchewki są doskonałym źródłem witaminy A, czyli beta-karotenu. Ma on szczególne znacznie w czasie zimy, ponieważ pomaga utrzymywać skórę w zdrowej kondycji. Jest to ważne w okresie zimowym, dlatego że dostęp do promieni słonecznych jest ograniczony. Poza tym, włączając marchew do zdrowego odżywiania zimą znajdziemy także witaminy, takie jak B, C oraz E. Dodatkowo, substancje odżywcze warzywa działają wzmacniająco oraz przeciwdziałają zmęczeniu czy depresji, regulując przy tym odpowiednią pracę żołądka, jak i poprawę metabolizmu.

Podsumowanie – Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą najzdrowsze warzywa i owoce to takie, które uprawiane są w naturalnych warunkach. Znajdziemy je najczęściej u lokalnych dostawców. Zdrowe odżywianie zimą powinno być złożone z takich warzyw, które nie wychładzają organizmu oraz są źródłem cennych witamin, jak i minerałów. Zatem, nawet i zimą nie musimy być skazani na same mrożonki.